Skata och Fiskmås häckar i samma träd

Det här utspelades i ett radhusområde i Skogås, Huddinge, våren 2011.

Det har under många år häckat ett par skator i en tall på en liten kulle som omges av radhus. Nu i vår dök ett par fiskmåsar upp och bestämde sig för att bygga sitt bo ovanpå skatboet. Skatorna gjorde allt för att köra bort fiskmåsarna men de lyckades inte.

Skatorna bör ha lagt sina ägg runt den 25 april och var nu mitt upp i ruvningen då fiskmåsen påbörjade sin ruvning den 15 maj.

Den 3 juni upptäckte jag att det satt två ganska stora skatungar i boet och jag undrade hur det skulle gå med flygövningarna som de brukar göra sittande ovanpå boet. Den 5 juni ser jag skatungarna sitta i en tall cirka tio meter från boträdet, så de hade lyckats lämna boet oskadda, och blev nu matade av båda föräldrarna. Det blev en lyckad häckning och ungarna lever i högsta välmåga i mitten av juli.

Den 10 juni såg jag en unge titta fram över bokanten hos fiskmåsarna och det upptäckte även en skata som omedelbart gav sig på ungen men blev bortkörd.

Den 12 juni på morgonen vid niotiden var fiskmåsungarna kvar i boet men på eftermiddagen omkring halv fyra hade de lämnat boet. De gjorde sina upptäcktsfärder i omgivningarna och promenerade in och ut i de små trädgårdarna framför radhusen ibland ensamma eller tillsammans. Efter promenaden på kanske etthundra meter återvände de till kullen med boträdet. När de återvänt blev de ofta matade av föräldrarna som stötte upp halvsmält föda till dem. Föräldrarna hade hela tiden koll på ungarna, sittandes på hustaken eller i träden.

Den häckningen var dömd att misslyckas redan från början. Boet ligger drygt en halv kilometer från Drevviken bland en massa radhus och vägar med många katter, kråkor och skator som gärna ger sig på värnlösa små fågelungar. Kvällen den 15 juni sågs ungarna för sista gången. Tråkigt!

Rolf Larsson 

Se fler bilder  www.rolfla.se